• 2015/08/01
  • 2015/08/03
  • ALbert Mietus
  • EHV
  • Nederlands

Geïntegreerd Agile Blog

Is Agile, Lean en Scrum een doel? Of is het een middel?
Leer van mijn zoektocht en lees mijn visie: hoe Software Beter te Maken

Er zijn veel succesverhalen over agile. Maar er zijn ook veel projecten die scrum gebruiken als ‘cover-up’ voor hun chaotische manier van werken. Waardoor er inmiddels ook heel wat negatieve geluiden te horen zijn.
Er zijn veel managementboeken over scrum geschreven en diverse agile technieken worden dagelijks gebruik. Toch krijg ik nog steeds heel veel vragen om praktisch advies. Vragen waaruit blijkt dat het overgaan op scrum moeilijk is. Of, dat men wel roept dat aan agile te doen, maar dat projecten nog steeds uitlopen. De vraag is: “Wat doen we fout?”.

Vaak is wel één aspect van Lean, Agile of Scrum geïntroduceerd, maar toch werkt ‘het’ niet. Soms wil het project wel, maar de project-omgeving niet. Of andersom: het management wil graag de succesen van andere kopieren, maar het wil maar niet beter worden. Of, nog duidelijker, op mijn controlevraag, “Wat is het doel?”, blijkt dat er geen helder doelstelling is. Hooguit iets als ‘scrum invoeren’. En als dat gelukt is, is men verbaasd dat projecten niet goedkoper geworden zijn. Dat vindt ik dan weer niet raar!

Er zijn allerlei lean en agile technieken, die als je ze ‘allemaal’ doet een geldig resultaat kunnen hebben. Maar het start altijd met de vraag naar het doel. Pas nadat je dat weet kun je de juiste methode kiezen. En kun je stapje voor stapje het project beter maken.

Updated on 2015/08/03

De gehele site is vernieuwd. En gebruikt nu Sphinx met de ABlog extensie (een custom versie)
Voorlopig kunt u vooral (bestaande) Geïntegreerd Agile (Blog) stukjes lezen. Maar ik wil binnenkort ook nieuwe verhaaltjes posten. Ook over andere onderwerpen.

Doel

Mijn doel is helder: beter software maken, vooral in Nederland. ‘Beter’ kan zowel betrekking hebben op de kwaliteit van het product, maar ook op hetzelfde product ontwikkelen op een betere, goedkopere manier; ook dat is beter.

Mijn Geïntegreerd Agile aanpak heeft zich inmiddels bewezen: het kan beter. Er is steeds meer vraag naar. En al is het een onderdeel van mijn werk, het telkens weer uitleggen van dezelfde zaken is niet lean. Daarom ben ik begonnen met het vastleggen van die antwoorden in verhaaltjes.
Op deze blog achtige manier kunt u laagdrempelig gebruik maken mijn ervaring; zonder dat het (mij) te veel tijd kost. Er zijn daarom ook soorten verhalen:

Narrative

Een goed leesbaar relaas. Deze kosten mij meer tijd en tijd is schaars. En dus kan ik niet altijd deze ‘betere’ vorm kiezen.

Rough

Een onbewerkte, snelle notitie. Waarbij kennisoverdracht en snelheid van vastleggen belangrijker is dan leesbaarheid.

Kies zelf wat je het meest aanspreekt. Wil je vooral duidelijkheid, lees dan vooral de Narrative’s . Maar wil je ‘alles’ weten, lees dan ook de Rough’s; edoch reken op tik- en taalfouten!

Verhalen worden soms bijgewerkt of geactualiseerd; zo kan een aanvankelijk Rough soms verbeteren in een Narrative. Ook zullen er onregelmatig nieuwe verhalen bijkomen. Dat is sterk afhankelijk van de (consultancy) opdrachten waar ik mee bezig ben.
Heeft u vragen, dan kunt u natuurlijk altijd contact met mij opnemen. Ik zal proberen zo goed mogelijk te helpen.

Tip

U mag (nieuwe) vragen hieronder posten; mits de antwoorden als ‘verhaal’ gepubliceerd mogen worden.

Verhalen overzicht

Narrative’s

Rough’s

Disqus

Aardige feedback is altijd welkom, evenals alternative meningen; zolang ze relevant zijn voor alle lezers. Hiervoor gebruik ik momenteel ‘Disqus’.

comments powered by Disqus