• 2011/11/01
  • ALbert Mietus
  • Nederlands
  • Rough Geïntegreerd Agile

Wat kost een FeaturePoint?

Een FeaturePoint is een abstracte, relatieve maat om te duiden hoe duur het is om een feature te realiseren; relatief ten opzichte van andere features. Het is belangrijk dat het team en de product-owner eenzelfde gevoel hebben voor die kosten.
Het voordeel van deze relatieve eenheid is dat die gebruikt kan blijven worden, ook als het team efficiënter wordt, groeit, of anders verdeeld wordt in scrum-teams. Een nadeel is dat het enige tijd kan kosten om het gevoel voor ‘1FP’ te krijgen.

Een goede analogie helpt hierbij.
Een FeaturePoint is zoals als een ‘etage’: een woontoren van 20 etages is ongeveer twee keer zo hoog als een van 10 etages. Wellicht is de hoogte, in meters, van een kantooretage anders zijn dan die van een luxe wolkenkrabber, toch geeft etages een beter beeld, dan de exacte hoogte.

Die ‘etage-maat’ is ook geschikt om de bouwkosten te schatten. Globaal zijn de kosten per etage gelijk. Als we weten wat één etage kost geeft dat een goed beeld van de totale kosten. Natuurlijk zijn er uitzonderingen; die kunnen apart berekend worden. En natuurlijk zijn de kosten per etage voor een sober kantoor anders dan die van een luxe wolkenkrabber.
Dit geldt ook voor software-engineering projecten; de FeaturePoints van het ene project zijn geheel anders dan van een ander. Maar binnen een project geven ze heel gemakkelijk een goed beeld.

KickStart

Er zijn twee veelgebruikte manieren om gevoel te krijgen voor 1FP; wat vooral in het begin van een project noodzakelijk is.

Het team kan op zoek gaan naar het kleinste stukje gewenste functionaliteit en afspreken om die omvang één te geven. En alle andere features in te delen naar hoeveel meer tijd ze kosten om te realiseren.
Een nadeel hiervan is dat als er later kleinere features bijkomen, ze kleiner dan 1 zijn. Ook kan het lastig zoeken zijn naar die ‘kleinste’.

Als alternatief, kan initieel ingeschat worden in mensdagen of -weken. Die absolute maat blijkt in de praktijk nooit te kloppen, maar het geeft snel betrouwbare cijfers. Die genoemde getallen worden opgeschreven als FeaturePoints. Op deze manier ontstaat snel een gezamenlijk beeld.
Een nadeel van deze aanpak is dat het foute beeld “1FP is één mensdag” een eigen leven gaat leiden. Immers, dat geldt alleen als iedereen perfect kan schatten. Bovendien we willen juist een relatieve maat; als het team efficiënter wordt, zal de verhouding tussen 1FP en ‘mensuren’ veranderen. Maar blijven we gewoon schatten in FeaturePoints.

Disqus

Aardige feedback is altijd welkom, evenals alternative meningen; zolang ze relevant zijn voor alle lezers. Hiervoor gebruik ik momenteel ‘Disqus’.

comments powered by Disqus