KickStart je 1ste project met voorbeeld getallen

Geïntegreerd Agile is niet moeilijk, als je ervaring hebt.
Leun daarom op anderen, totdat je eigen ervaring rijker is.

Ik krijg vaak vragen als “Hoe groot is een Feature?”, “Hoeveel FeaturePoints passen er in een sprint?”, of “Hoeveel taken passen er in een Feature?”. Vooral voor teams die net beginnen met (Geïntegreerd) Agile zijn dit belangrijke vragen. Want als je nog geen eigen ervaring hebt is het handig om het ‘juiste gevoel’ te krijgen, door te leunen op ervaring van anderen.

Natuurlijk is elk project anders. En zijn de FPs van het ene project niet te vergelijken met anderen; evenals allerlei rekenfactoren. Maar waarschijnlijk zijn er ook veel overeenkomsten. En zijn er ook heel veel “zeer ongebruikelijke variaties”.
Zo project met maar één Feature dat (dus) exact één FP groot is en in één sprint gerealiseerd moet worden niet onmogelijk. Maar het voelt niet erg agile; en ik durft wel te voorspellen dat een doel als “on time, in budget” niet gehaald wordt.

Het project van één miljoen

Dit virtuele project gebruik is altijd als referentie. Zo’n project heeft bijvoorbeeld een omvang van 10 mensen en een doorlooptijd van 1 jaar. Al is dat afhankelijk van het (gemiddelde) mensuur- en infrastructurele-kosten; het zijn mooie ronde getallen, die orde-van-grote kloppen.
Een omvang van 10 mens sluit bovendien mooi aan bij een oude vuistregel uit het (klassieke) projectmanagement: 10% van een project mag overhead zijn. Een kleiner project kan dus eigenlijk geen fulltime ScrumMaster betalen.

Deze virtuele miljoen wordt verdient door features te realiseren. Als één FP twaalfhonderdvijftig euro waard is, dan moeten we dus zo’n 800FP maken. Uitgaande van bovenstaande 10 mensen en 1 jaar, waarbij een uur dus zo’n €50,= kost, zitten er zo’n 25 mensuur in één FP. Maar vul gerust je eigen waarden in.

Ervaringsgetallen

De lengte of de breedte

  • 625 FPs ( gerealiseerd)
  • 30FP/sprint
  • 181 Features
  • 4 a 5 FP per Feature
  • 39 Task/Activities per Sprint (5 tot 8 per Feature)